به گزارش روابط عمومی اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان یزد؛ گفتگوی نوروزی 1404 محسن کاظمی مدیرکل نوسازی مدارس استان یزد را در ادامه می خوانید.
سخن آغازین
عرض سلام دارم خدمت شما عزیزان، بنده به نوبه خودم نوروز باستانی را که ترنمی از عشق و زیبایی، تجلیگر حال و احوالی نو و بیدار کننده دل های خداجوست تبریک عرض می کنم. خداوند متعال را شاکریم که دیگر بار توفیق حلاوت حلول سالی دیگر را بر ایرانیان ارزانی داشت تا با تدبر و تعقل بر آنچه که گذراندیم، در سایه کرامتش دل به تلاشی افزون برای عزت، سربلندی و کامیابی ببندیم. مقارن شدن آغاز سال جدید با ماه رمضان و شب های قدر را هم گرامی می دارم. انشاالله تمام ارکان کشور زیر سایه لطف امام علی (ع) رو به پیشرفت و آبادانی حرکت کنند و نگاه لطف و کرم امام علی (ع) بر کشور و مردم ساری و جاری باشد.
چه تعداد فضاهای آموزشی و پرورشی در سال 1403 در استان احداث، افتتاح و کلنگ زنی شده است؟
سال 1403 یکی از درخشان ترین سال های اخیر نوسازی مدارس بود که جز با همراهی و همدلی همه ارکان و ذینفعان و ذی نفوذان حوزه نوسازی مدارس اعم از مسئولان، خیرین، فرهنگیان و همکاران من در نوسازی مدارس محقق نمی شد.
باید خدمت شما عرض کنم که در سال گذشته 21 مدرسه با 151 کلاس درس با 23 هزار و 692 مترمربع زیربنا به بهره برداری رسید. البته این تنها در حوزه مدارس بوده است. باید خدمت شما عرض کنم که در این سال دو نمازخانه با بیش از 500 مترمربع زیربنا و یک مجتمع فرهنگی با بیش از 5000 متر مربع زیربنا، شش سالن ورزشی با حدود 5000متر مربع زیربنا احداث شد. در نهایت در سال گذشته کلنگ زنی 15 پروژه انجام شد که انشاالله در نزدیک ترین زمان ممکن شاهد افتتاح آنها خواهیم بود.
تعهد خیرین در سال 1403 چه میزان بوده و چقدر محقق شده است؟
یکی از مهمترین همراهان ما و ارکان مدرسه سازی خیرین محترم و گرانقدر هستند که واقعا نعمتی برای ما هستند و ما همیشه قدردان زحمات آنها هستیم. استان یزد هم همیشه با داشتن خیرین خوشفکر می بالیده است. در سال گذشته خیرین 525 میلیارد تومان تعهد داشته اند و 170 میلیارد تومان آن محقق شده است.
مسئولیت اجتماعی صنایع و دستگاه ها چه سهمی در مشارکت مردمی داشته است و چه برنامه ای برای توسعه این بخش دارید؟
یکی از کارهای بسیار مهمی که در حوزه مسئولیت اجتماعی صنایع و معادن با همکاری و همراهی استاندار وقت و رئیس سازمان مدیریت مدیرکل صمت و سایر مسئولان انجام دادیم ورود به حوزه مسئولیت اجتماعی صنایع و معادن و مشارکت آنها در ساخت فضاهای آموزشی بود. ابتدا اتاق فکری تشکیل شد و اعضای آن رئیس سازمان مدیریت استان، مدیرکل صمت و مدیرکل نوسازی مدارس استان بود و سپس در مرحله بعد جلساتی با حضور همین اتاق فکر و فرمانداران و مدیران آموزش و پرورش شهرستان ها جهت احصاء نیازهای آموزشی، ظرفیت ها و پتانسیل های موجود هر شهرستان تشکیل و تمامی موارد مشخص شد. در گام نهایی جلسه ای در استانداری با حضور استاندار و معاونین ایشان، فرماندار و مدیران آموزش و پرورش هر شهرستان و صاحبان صنایع و معادن هر شهرستان به تفکیک برگزار شد و درطول این جلسات حدود سه هزار میلیارد تومان تعهد ایجاد شد. شایان ذکر است که از این فرایند حدود 8 مدرسه شروع ساخت شده است و دو مدرسه تا کنون به بهره برداری رسیده است.
در خصوص بهره وری منابع انسانی و سایر موارد مربوطه به امور اداری و کارکنان در سال گذشته چه اقدامات شاخصی انجام شد؟
باید خدمت شما عرض کنم قطعا یکی از مواردی که نقش بسزایی در توسعه هر سازمان دارد موضوع سرمایه انسانی و بهره وری مربوط به آن می باشد. تصور داشتن سازمانی خلاق و پویا و رو به رشد بدون داشتن نیروی انسانی خلاق و متعهد محال است از همین روی و در راستای ارتقای بهره وری اداره کل نوسازی مدارس استان یزد اقداماتی بر اساس نقشه راه انجام شده است که بدین شرح می باشد.
1. تعیین اهداف واقع بینانه: تهیه و توزیع تجهیزات مورد نیاز مدارس احداثی و سایر فضاهای موجود در سطح استان از طریق نیازسنجی و انجام بررسی های فنی مه نتایج آن جذب هزینه و اعتبارات تخصیصی و خرید کالا با مناسب ترین قیمت می باشد.
2. به روزرسانی سیستم رایانه ای اداره کل: نوسازی کامل تجهیزات رایانه ای اداره کل به طور کامل اعم از سیستم های همکاران، تجهیزات کامل اتاق سرور و نوسازی شبکه و دستگاه های ذخیره ساز برق جهت سیستم ها
3. تهیه و نصب نیروگاه خورشیدی 110 کیلوواتی جهت تأمین انرژی پایدار و تأمین برق مصرفی اداره کل از این طریق
4. تأمین و تهیه منابع مالی جهت پرداخت های مالی به همکاران در مناسبت های مختلف
5. تقدیر از همکاران و خانواده های محترمشان در طول سال
6. برگزاری دورهمی خانوادگی در ابتدای سال تحصیلی و برگزاری جشن رمضان
7. فراهم کردن امکان سفر گروهی از همکاران به جزیره قشم در آذر ماه
8. تکمیل و ساخت فضاهای اداری جدید الاحداث
9. به روز رسانی امکانات اداری همکاران در موارد مورد نیاز
10. تجهیز کامل سالن کنفرانس و اجرای سیسام الکترونیکی و صوتی
روند اجرای طرح شهید عجمیان را در استان با امار و ارقام تشریح فرمایید؟
در رابطه با طرح شهید عجمیان باید خدمت شما عرض کنم که این طرح در استان یزد حدود دو میلیارد تومان رنگ تهیه و در بین مدارس و گروه های جهادی جهت بهسازی مدارس توزیع شد. 3330 عدد کفی، پشتی و دسته صندلی MDF، 910 عدد کفی و پشتی فایبرگلاس، 212 رویه و نشیمن نیمکت ابتدایی و 65 ورق MDF خریداری و در میان شهرستان ها و نواحی هدف این طرح توزیع شد. شهرستان ها و نواحی هدف این طرح در استان یزد شامل ناحیه یک و دو یزد، ابرکوه، مروست و نیر می باشد. باید این را اضافه کنم که جمعاً 240 مدرسه، 1830 کلاس و 50363 دانش آموز تحت پوشش طرح شاداب سازی و بهسازی قرار گرفتند.
در حوزه تهیه و توزیع تجهیزات مدارس و هنرستان ها به تفکیک در استان چه اقداماتی انجام شده است؟
یکی از مهمترین موضوعات مورد تأکید ما عدالت آموزشی است و یکی از ارکان آن توزیع عادلانه تجهیزات برای مدارس و هنرستان های سطح استان می باشد.
باید خدمت شما عرض کنم که ما برای 1110 مدرسه و 17 هنرستان تجهیزات مختلفی بر اساس نیاز آنها ارسال کردیم. مبلغ تجهیزات خریداری و توزیع شده برای مدارس 1126575میلیون ریال و تجهیزات خریداری و توزیع شده برای هنرستان ها 40000میلیون ریال بوده است.
تشریح برنامه های نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی و روند پیگیری آن چگونه است (روند مشارکت استاندار، مسئولین، مردم و ارکان استان)
بحث نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی در شورای آموزش و پرورش استان با حضور استاندار یزد آغاز شد و بلافاصله کارگروهی در اداره کل نوسازی مدارس استان یزد تشکیل شد. سپس گام های عملیاتی پیرامون تهیه اطلس مسائل انجام شد. سپس فرایند احصاء پروژه های نیمه تمام و پروژه هایی که به واسطه خیرین قرار بود اجرا شود آغاز شد. در گام بعدی با تمامی فرمانداران و مدیران ادارات آموزش و پرورش شهرستان های استان یزد به تفکیک جلساتی برگزار شد. در این جلسات پروژه های مستعد هر شهرستان مشخص و نظام مسائل هر شهرستان به امضای فرماندار و مدیران آموزش و پرورش آن شهرستان رسید. در نهایت 129 پروژه مصوب شد که یکی از آنها مربوط به مدارس سنگی و یکی دیگر نیز کانکسی بود. 127 پروژه دیگر مربوط به پروژه های نیمه تمام خیری، نیمه تمام دولتی و مدارس نیازمند تخریب و بازسازی است. شایان ذکر است که جلسات متعددی با مدیرکل امور مالیاتی استان جهت استفاده هرچه بهتر از بند خ ماده 20 قانون برنامه هفتم توسعه؛ و جلساتی با رئیس سازمان برنامه و بودجه استان جهت اخذ ماده 23 پروژه ها برگزار شد که نتایج بسیار مثبتی در پی داشت.
موضوع بعد اطلس مردمی سازی پروژه ها بود که با برگزاری جلسه ای مشترک با معین استان یزد و مدیران آموزش و پرورش شهرستان های استان، ضمن مشخص شدن روند اجرای کار و توجیه حضوری، مقرر شد برای تمام پروژه ها یک مدیر پروژه و هر مدیر دارای تیم خاص خود جهت پیشبرد هرچه بهتر پروژه ها با مشارکت مردم باشد. با انجام این کار ضمن تعیین مدیر پروژه برای تمام 129 پروژه استان یزد، اطلس مردمی سازی پروژه های نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی استان نیز تکمیل شد.
اطلس اعتبارات نیز با برگزاری جلسات متعدد با متخصصین، صاحبنظران و مسئولان تکمیل شد. در این جلسات مقرر شد هر پروژه از چه محلی و به چه ترتیبی به اتمام برسید. در نهایت این اطلس به سازمان نوسازی مدراس کشور ارسال کردیم. در نهایت امیدوارم از آنجایی که اطلس نظام مسائل، اطلس مردمی سازی و اطلس اعتبارات به شکلی کاملا هوشمندانه و با خرد جمعی و مشارکت تمام ذینفعان و ذینفوذان استان تهیه شده است؛ نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی استان به بهترین شکل اجرایی و عملیاتی شود.
رمز موفقیت نهضت توسعه عدالت چیست؟
رمز موفقیت این نهضت در استان یزد همدلی و همراهی همه مسئولان و اثرگذاران این حوزه است. خوشبختانه در استان یزد استاندار محترم، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، مدیرکل امور مالیاتی استان، مدیران آموزش و پرورش استان و سایرین به بهترین شکل در پیشبرد این نهضت فعالیت و همراهی و همدلی دارند. در قدم بعدی بحث مشارکت مردم و خیرین است که استان یزد از گذشته دور تا کنون با دارابودن میزان سرمایه اجتماعی بالا و خاصه مشارکت و اعتماد خیرین مدرسه ساز، شاهد افتتاح و پیشرفت پروژه های آموزشی، ورزشی و پرورشی بودیم که در این نهضت هم به خوبی روحیه مشارکت خود را نشان خواهند داد. بنابراین اهتمام مسئولین و مشارکت و اعتماد خیرین رمز موفقیت این نهضت در استان یزد خواهد بود.
نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی چه تأثیری در ارتقای مشارکت اجتماع و جایگاه آموزش و پرورش دارد؟
در بحث مردمی سازی همانگونه که دستورالعمل به ما نشان می دهد دبیر قرارگاه جهادی نیز از سوی آموزش و پرورش انتخاب می شود. در استان یزد هم این مهم به خوبی انجام شد و تمام شهرستان های استان به خوبی درگیر این فرایند شدند. مدیر پروژه ها مشخص و فرایند تیم سازی به خوبی محقق شد. این فرایند مردمی سازی و سپردن کارها به مردم نه تنها به افزایش مشارکت مردم کمک خواهد کرد بلکه با افزایش میزان اعتماد و حتی آگاهی مردمی منجر به هم افزایی خواهد شد که در نهایت منجر به پیشبرد نهضت خواهد شد. ظرفیت و پتانسیل مردم موضوعی است که به سادگی نمی توان از آن عبور کرد و هر زمان که به مردم و مشارکت آنها اعتماد کردیم به بهترین نحو پاسخ اعتماد خود را گرفته ایم. این موضوعی است که در حافظه تاریخی مردم ما وجود دارد و به سادگی قابل کتمان نیست.
تشریح اولویت های نوسازی مدارس استان در سال 1404
طبیعتا اداره کل نوسازی مدارس بر اساس شرح وظایف ذاتی خود ملزم به نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان یزد است اما مهمترین موضوع در افق چشم انداز کوتاه مدت و بلند مدت ما انجام این مهم در ذیل نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی و پرورشی است. و یقین دارم انجام این مهم با همراهی خیرین و صاحبان صنایع و معادن به خوبی محقق خواهد شد و این فرایند در یک برنامه کوتاه مدت یکساله و بلند مدت 4 ساله به انجام خواهد رسید.
اولویت دیگر برگزاری همایش خیرین مدرسه ساز در شهرستان ها و سطح استان می باشد. خیرین مهمترین همراه دولت در توسعه فضاهای آموزشی هستند که بدون هیچ چشمداتی دست به مدرسه سازی و توسعه فضاهای آموزشی می کنند و این مهم به پرورش استعداد دانش آموزان کشور و در نهایت به رشد و توسعه کشور کمک می کند.
اگر خاطره خوبی در دوران فعالیت دارید بفرمایید
یکی از خاطرات خوبی که در سال گذشته داشته ام و تجلی مردمی سازی را به وضوح دیدم این که در روستای ده عرب شهرستان ابرکوه مردم با احساس مسئولیت نسبت به فرزندان، روستا و به صورت کلی جامعه خود اقدام به ساخت یک مدرسه کردند. بنده و همکارانم وقتی شور و اشتیاق و پیگیری آنها را می دیدیم نه تنها احساس مسئولیت بیشتری می کردیم، بلکه امیدوارانه تر در مسیر مردمی سازی پروژه ها قدم بر میداریم. زیرا یک بحث لذت حضور و مشارکت مردم است و قدرتی که مشارکت مردم دارد و از سوی دیگر احساس تکلیفی که ما مسئولان داریم. بنابراین انشاالله با مشارکت مردم نهضت مردمی سازی را به بهترین شکل به پیش خواهیم برد.
سخن پایانی
تشکر ویژه ای از رئیس جمهور محترم دارم که با مهم شمردن آموزش، نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی با مشارکت مردم را جزء مهمترین مسائل کشور قرار دادند که تقریبا تا کنون بی سابقه بوده است. از جناب آقای دکتر خانمحمدی رئیس محترم سازمان نوسازی مدارس کشور به واقعا به صورت جهادی مشغول خدمت به کشور هستند و پرسنل نوسازی مدارس کشور خاصه همکاران خودم در نوسازی مدارس یزد و دبیرخانه نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی مستقر در اداره کل نوسازی مدارس استان یزد تشکر و قدردانی می کنم.
امیدوارم با همراهی و همگامی و همدلی و مشارکت مردم و مسئولان استان تمامی پروژه های نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی استان را به بهترین شکل تکمیل و به بهره برداری برسانیم و در اختیار دانش آموزان و معلمان عزیزمان قراردهیم تا در نهایت شاهد توسعه هرچه بیشتر ایران عزیزمان باشیم.